60 min.
4 pers.
Voorbereiding:
Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.
Kuis en was de kropsla en laat hem uitlekken.
Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en laat ze afkoelen in de koelkast.
Pel de sjalot voor de sla, snijd hem in ringen en doe de ringen in een kom met een scheut azijn. Laat de sjalot even marineren.
Gehaktballetjes:
Doe het gehakt in de kom van de keukenmachine.
Pel de ui, snipper ze fijn en voeg ze rauw toe aan het gehakt.
Snipper de peterselie fijn en voeg hem toe. Voeg er het paneermeel en de dooier aan toe.
Kruid eventueel nog bij met peper en zout en laat de machine draaien tot je een stevig mengsel hebt.
Laat een klont boter smelten in een grote pan.
Snijd de kaas in blokjes.
Rol balletjes van het gehakt, duw ze plat in je handpalm, leg een blokje kaas in het midden van het gehakt en vorm er weer een balletje van zodat de kaas in het midden zit.
Kleur de balletjes in de bruisende boter goudbruin.
Saus:
Schep de gebakken balletjes uit de pan en hou ze even apart.
Snijd de uien fijn en stoof ze aan in dezelfde pan. Laat de uien een beetje kleuren. Snijd de look fijn en laat hem meebakken.
Voeg de bloem toe aan de uien en laat even meebakken.
Strooi er de bruine suiker over en lepel de mosterd erbij. Giet het donkere tafelbier erbij en voeg de tijm en laurier toe.
Roer alles goed door elkaar en breng de saus aan de kook.
Kruid de saus met peper en zout, en werk af met een flinke scheut azijn en smaakverfijner.
Laat in een andere pan een klont boter smelten en voeg er een scheut arachideolie aan toe.
Bak de aardappelen in de pan met de olie en de boter goudbruin en krokant.
Afwerking:
Schep de gebakken balletjes weer in de saus en laat ze nog even verder garen.
Haal de tijm en de laurier eruit.
Scheur de sla in stukken, voeg een scheut slaolie, een snuif zout en wat peper toe en meng alles onder de gemarineerde sjalot.
Schep wat sla op een bord, lepel er enkele gehaktballetjes met een goede portie saus bij en serveer met de gebakken aardappelen.
60 min.
4 pers.
Voorbereiding:
Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.
Kuis en was de kropsla en laat hem uitlekken.
Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en laat ze afkoelen in de koelkast.
Pel de sjalot voor de sla, snijd hem in ringen en doe de ringen in een kom met een scheut azijn. Laat de sjalot even marineren.
Gehaktballetjes:
Doe het gehakt in de kom van de keukenmachine.
Pel de ui, snipper ze fijn en voeg ze rauw toe aan het gehakt.
Snipper de peterselie fijn en voeg hem toe. Voeg er het paneermeel en de dooier aan toe.
Kruid eventueel nog bij met peper en zout en laat de machine draaien tot je een stevig mengsel hebt.
Laat een klont boter smelten in een grote pan.
Snijd de kaas in blokjes.
Rol balletjes van het gehakt, duw ze plat in je handpalm, leg een blokje kaas in het midden van het gehakt en vorm er weer een balletje van zodat de kaas in het midden zit.
Kleur de balletjes in de bruisende boter goudbruin.
Saus:
Schep de gebakken balletjes uit de pan en hou ze even apart.
Snijd de uien fijn en stoof ze aan in dezelfde pan. Laat de uien een beetje kleuren. Snijd de look fijn en laat hem meebakken.
Voeg de bloem toe aan de uien en laat even meebakken.
Strooi er de bruine suiker over en lepel de mosterd erbij. Giet het donkere tafelbier erbij en voeg de tijm en laurier toe.
Roer alles goed door elkaar en breng de saus aan de kook.
Kruid de saus met peper en zout, en werk af met een flinke scheut azijn en smaakverfijner.
Laat in een andere pan een klont boter smelten en voeg er een scheut arachideolie aan toe.
Bak de aardappelen in de pan met de olie en de boter goudbruin en krokant.
Afwerking:
Schep de gebakken balletjes weer in de saus en laat ze nog even verder garen.
Haal de tijm en de laurier eruit.
Scheur de sla in stukken, voeg een scheut slaolie, een snuif zout en wat peper toe en meng alles onder de gemarineerde sjalot.
Schep wat sla op een bord, lepel er enkele gehaktballetjes met een goede portie saus bij en serveer met de gebakken aardappelen.
Op zoek naar een recept voor een druilerige dag? Risotto met butternut is je go to!
25 min.
2 pers.
Witloof in de oven is zonder twijfel één van de meest legendarische Vlaamse klassiekers.
60 min.
4 pers.