Belgische vlag Belgische vlag
Sluiten

Alle Flandrien kazen
zijn lactosevrij

Al onze kazen zijn minimum zes weken gerijpt waardoor ze volledig lactosevrij worden. Je kan er dus zonder zorgen van genieten.

Hoe dat nu precies in elkaar zit, die lactose, dat leggen we je graag uit aan de hand van 5 eenvoudige vragen.

Lactosevrij en glutenvrij

Wat is lactose eigenlijk?

Naast mineralen en vitaminen bevat melk drie grote bestanddelen:
vet, eiwit en lactose.
Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd.

Lactosevrij en glutenvrij

Wat is lactose-intolerantie?

15% van de mensen zijn lactose-intolerant omdat ze het enzym lactase niet aanmaken waarmee lactose wordt afgebroken. Daardoor kunnen ze geen lactose opnemen in de bloedbanen en ontwikkelen ze een aantal klachten zoals darmkrampen en winderigheid.

Hoe wordt kaas lactosevrij?

Bij de natuurlijke bereiding van kaas wordt aan de melk ook zuursel toegevoegd. Dat melkzuursel gaat na verloop van tijd de lactose in de melk afbreken waardoor de kaas lactosevrij wordt.
Dat is een volledig natuurlijk proces.

Lactosevrij en glutenvrij

Hoe komt het dat alle
Flandrien kazen lactosevrij zijn?

Goudse kazen zoals Flandrien hebben een bepaalde rijpingstijd nodig vooraleer ze lactosevrij worden. Aangezien onze jonge kazen pas op de markt komen na zes weken rijping, zijn ook onze jonge kazen al lactosevrij. Uiteraard geldt dat ook voor onze oudere, langer gerijpte kazen.

Lactosevrij en glutenvrij

Hebben lactosevrije kazen minder smaak?

Absoluut niet. De natuurlijke afbraak van lactose heeft geen enkele invloed op de smaak.

Nog meer goed nieuws:
alle Flandrien-kazen zijn ook glutenvrij!

Jan Desmet aan het woord

Scenery
Wist je dat...

melk het liefst zacht behandeld wordt?

Hoe bruusker je met melk omgaat, hoe groter het risico dat er iets fout loopt bij het kaas maken. Melk verdient dus ons grootste respect en voorzichtigheid.