Belgische vlag Belgische vlag
Sluiten

Lekker Belgisch

Flandrien Kaas is helemaal Belgisch, bereid met melk van bij ons. Maar wist je ook dat onze kaas een typisch Belgische smaak heeft?

Lekker Belgisch

Flandrien Kaas, een eigenzinnige keuze...

Toen zich begin de jaren 2000 een hertekening van het kaaslandschap voordeed, stelden Jan en zijn vader vast dat er grote mastodontproducenten begonnen te ontstaan. Kleine ambachtelijke kaasmakerijen werden opgeslorpt door grotere spelers en met die authentieke kaasboeren verdwenen ook een aantal karakteristieke kazen.

Eenheidsworst – of liever eenheidskaas – dreigde te ontstaan.

En dus kozen Jan en zijn vrouw Helga voor de moeilijkste weg: zelf een ambachtelijke Bourgondische kaas met karakter maken volgens de aloude traditie van het kaasmaken.

Met Belgische melk die verwerkt en gerijpt wordt in het hart van
West-Vlaanderen…

Lekker Belgisch

Een eigen Belgische smaak

Een Belgisch terroir?

Ja, het bestaat bij melk en dus ook bij kaas.
We kennen België als een gebied met veel klei- en leemgrond. Die zorgt voor gras dat romige en zachte melk oplevert. Daarenboven is het ook zo dat die typisch klei- en leemgrond goed kalium, calcium en magnesium ophoudt en dus een ideale, rijke voedingsbodem is. Maar ook factoren als de voeding die de koeien krijgen, bepalen mee de smaak van melk. Als je alles bij elkaar optelt, dan krijg je een unieke karakteristieke mix. Bij wijn hebben ze het vaak over een specifiek terroir, wel eigenlijk kan je dat ook over Belgische melk en dus kaas zeggen.

Reportage VLAM
"Lekker van bij ons"

Flandrien Kaas "En Route"

Flandrien Kaas hecht belang aan samenwerkingen met lokale handelaars en partners. Van kaaswinkels en restaurants tot melkveehouders: we betrekken hen graag in ons lokale verhaal en zijn hier ook fier op. Flandrien Kaas-ambassadeur Wim Opbrouck zocht enkele van hen op voor een fijne babbel.

Op bezoek bij een melkveehouder,
een jonge chef-kok en topkaashandelaars

Op bezoek bij melkveehoudster Vanessa van Hoeve 't Schotsgoed  

Een duik in de kaaskelder van Reinout en Willem-Jan (Elsen Kaasambacht)  

Chef Martijn Defauw van Rebelle, fan van Flandrien Kaas  

Scenery
Wist je dat...

Al onze kazen
lactosevrij zijn?

Alle Flandrien kazen zijn minstens zes weken gerijpt, waardoor ze van nature geen lactose meer bevatten.