Belgische vlag Belgische vlag

Djuna Moens:
Witloofrolletjes in ham
met kaassaus van
Flandrien Jong

Djuna Moens:<br/> Witloofrolletjes in ham <br/>met kaassaus van <br/>Flandrien Jong
Bekijk hier de receptvideo

icon clock60 min.

icon persons2 pers.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd het harde, bittere gedeelte onderaan de witloofstronkjes weg. Stoof het witloof in een pan met enkele klontjes boter en een scheutje water. Laat verder garen met een deksel op de pan. Haal de witloofstronkjes uit de pan en laat goed uitlekken. Bak ze daarna kort aan alle kanten goudbruin in een pan met een extra klontje boter.

Smelt 15 g boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer tot je een lichte koekjesgeur ruikt. Voeg al roerend met een garde de melk toe en laat de saus indikken op een zacht vuur. Houd een vierde van de geraspte Flandrien Jong apart en voeg de rest toe aan de saus. Meng tot een gladde kaassaus en kruid met nootmuskaat, peper en zout.

Wikkel elk witloofstronkje in een sneetje ham en schik de rolletjes naast elkaar in een vuurvaste schaal. Giet de kaassaus erover en strooi de achtergehouden Flandrien Jong eroverheen.

Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 20 minuten bakken, tot de bovenkant goudbruin kleurt.

Serveertip

Voor de liefhebbers… Voeg tijdens het bakken van het witloof een klein beetje suiker of honing toe. Dit zorgt voor een subtiele karamelisatie en een nog rijkere smaak.
Djuna Moens:<br/> Witloofrolletjes in ham <br/>met kaassaus van <br/>Flandrien Jong
Bekijk hier de receptvideo

icon clock60 min.

icon persons2 pers.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd het harde, bittere gedeelte onderaan de witloofstronkjes weg. Stoof het witloof in een pan met enkele klontjes boter en een scheutje water. Laat verder garen met een deksel op de pan. Haal de witloofstronkjes uit de pan en laat goed uitlekken. Bak ze daarna kort aan alle kanten goudbruin in een pan met een extra klontje boter.

Smelt 15 g boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer tot je een lichte koekjesgeur ruikt. Voeg al roerend met een garde de melk toe en laat de saus indikken op een zacht vuur. Houd een vierde van de geraspte Flandrien Jong apart en voeg de rest toe aan de saus. Meng tot een gladde kaassaus en kruid met nootmuskaat, peper en zout.

Wikkel elk witloofstronkje in een sneetje ham en schik de rolletjes naast elkaar in een vuurvaste schaal. Giet de kaassaus erover en strooi de achtergehouden Flandrien Jong eroverheen.

Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 20 minuten bakken, tot de bovenkant goudbruin kleurt.

Serveertip

Voor de liefhebbers… Voeg tijdens het bakken van het witloof een klein beetje suiker of honing toe. Dit zorgt voor een subtiele karamelisatie en een nog rijkere smaak.
Scenery
Wist je dat...

we elk jaar om en bij de 2 miljoen kilo kaas maken?

Dat zijn wekelijks 2400 bollen van 18 kilo!