Belgische vlag Belgische vlag

Toert met spinazie, raapjes
en Flandrien Gerijpt

icon clock60 min. + 40 min. in de oven

icon persons4 pers.

Bereidingswijze

Voor de vulling:
Schil de rapen en snijd ze in blokjes.

Kook de stukjes raap gaar in gezouten water.

Smelt een klont boter in een hoge pan op het vuur en stoof de gegaarde raapblokjes aan.

Snijd de uien fijn en plet de look. Stoof ze mee aan.

Spoel de spinazie en laat goed uitlekken. Snipper de spinazie in reepjes en stoof ze mee aan. Kruid met peper en zout.

Rasp de Flandrien kaas fijn.

Maak een roux. Giet de melk erbij en blijf geduldig roeren tot je een bechamelsaus hebt. Smelt de geraspte kaas in de warme saus.

Kruid de kaassaus met peper, mosterdpoeder, zout, nootmuskaat en citroensap.

Meng de kaassaus onder de groenten in de pan. Haal de vulling van het vuur en hou even apart.

Voor het toertdeeg:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Warm het water op in een pan op het vuur en smelt er de boter in.

Weeg de bloem af in de mengkom van de keukenmachine en giet er het botermengsel bij.

Voeg ook het ei en een snuif zout toe en laat de machine kneden tot het deeg begint te bollen.

Boter de taartvorm in en bestuif met bloem. Bestuif ook je werkblad met bloem.

Haal het deeg uit de keukenmachine en verdeel het in twee.

Rol beide helften van het deeg enkele millimeters dik uit. Gebruik de ene helft als bodem en leg ze in de vorm. Duw goed aan.

Stort de vulling uit op de taartbodem.

Leg er het tweede uitgerolde vel deeg bovenop en snijd het overtollige deeg weg met een mes.

Duw de twee vellen deeg samen en maak een insnijding in het bovenste vel deeg zodat de stoom wegkan tijdens het bakken.

Doreer de bovenkant van de toert met een mengsel van eigeel en melk.

Bak de oven gedurende 40 minuten op 180 °C. Serveer meteen. Smakelijk!

Bereidingstip

Serveer met een lekker fris slaatje voor een extra toets.

icon clock60 min. + 40 min. in de oven

icon persons4 pers.

Bereidingswijze

Voor de vulling:
Schil de rapen en snijd ze in blokjes.

Kook de stukjes raap gaar in gezouten water.

Smelt een klont boter in een hoge pan op het vuur en stoof de gegaarde raapblokjes aan.

Snijd de uien fijn en plet de look. Stoof ze mee aan.

Spoel de spinazie en laat goed uitlekken. Snipper de spinazie in reepjes en stoof ze mee aan. Kruid met peper en zout.

Rasp de Flandrien kaas fijn.

Maak een roux. Giet de melk erbij en blijf geduldig roeren tot je een bechamelsaus hebt. Smelt de geraspte kaas in de warme saus.

Kruid de kaassaus met peper, mosterdpoeder, zout, nootmuskaat en citroensap.

Meng de kaassaus onder de groenten in de pan. Haal de vulling van het vuur en hou even apart.

Voor het toertdeeg:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Warm het water op in een pan op het vuur en smelt er de boter in.

Weeg de bloem af in de mengkom van de keukenmachine en giet er het botermengsel bij.

Voeg ook het ei en een snuif zout toe en laat de machine kneden tot het deeg begint te bollen.

Boter de taartvorm in en bestuif met bloem. Bestuif ook je werkblad met bloem.

Haal het deeg uit de keukenmachine en verdeel het in twee.

Rol beide helften van het deeg enkele millimeters dik uit. Gebruik de ene helft als bodem en leg ze in de vorm. Duw goed aan.

Stort de vulling uit op de taartbodem.

Leg er het tweede uitgerolde vel deeg bovenop en snijd het overtollige deeg weg met een mes.

Duw de twee vellen deeg samen en maak een insnijding in het bovenste vel deeg zodat de stoom wegkan tijdens het bakken.

Doreer de bovenkant van de toert met een mengsel van eigeel en melk.

Bak de oven gedurende 40 minuten op 180 °C. Serveer meteen. Smakelijk!

Bereidingstip

Serveer met een lekker fris slaatje voor een extra toets.
Scenery
Wist je dat...

we elk jaar om en bij de 2 miljoen kilo kaas maken?

Dat zijn wekelijks 2400 bollen van 18 kilo!