Making of

Hoe wordt Flandrien Kaas gemaakt?
 • Melkophaling, controle melkkwaliteit en pasteurisatie
  Stap
  1

  Melkophaling, controle melkkwaliteit en pasteurisatie

  De verse melk wordt opgehaald bij Vlaamse melkveehouders en gebracht naar de kaasmakerij. De melk wordt gecontroleerd op kwaliteit alvorens ze gepasteuriseerd wordt op 72°C.

 • Wrongelbereiding
  Stap
  2

  Wrongelbereiding

  De gepasteuriseerde melk wordt in de wrongelbereider verrijkt met zuurselfermenten en stremsel. Het zuursel zorgt ervoor dat de melksuiker (ook lactose genoemd) omgezet wordt naar melkzuur. Het stremsel laat de melk dik worden ; deze dikke massa wordt de wrongel genoemd. Deze wrongel wordt later de Flandrien Kaas. Naast de wrongel ontstaat er ook een vloeistof, de wei genaamd. De wei wordt niet gebruikt in de kaasbereiding en wordt afgevoerd.

 • Draineren van de wrongel
  Stap
  3

  Draineren van de wrongel

  De ontstane wrongel vloeit dankzij zwaartekracht vanuit de wrongelbereider naar de onderliggende draineerbak. De restwei die zich nog tussen de wrongelblokjes bevindt, wordt afgetapt. De wrongel wordt op traditionele wijze door de kaasmaker met de hand geroerd. Dit komt de smeuïgheid en het romige mondgevoel van de kaas ten goede. De wrongel is nu klaar om gesneden te worden in vierkante blokken. De wrongelblokken worden in de kaasvaten gelegd.

 • Persen van de kazen
  Stap
  4

  Persen van de kazen

  Door het persen van de kazen krijgt de vierkante wrongelblok zijn typische ronde vorm en ontstaat er een dun korstje.

 • Pekelen van de kazen
  Stap
  5

  Pekelen van de kazen

  Om de kaaskorst te verstevigen, de houdbaarheid van de kaas te verlengen en de finishing touch aan de smaak van de kaas te geven, worden de Flandrien-kazen 4 dagen in een pekelbad gelegd.

 • Rijpen van de Flandrien Kaas
  Stap
  6

  Rijpen van de Flandrien Kaas

  In de geklimatiseerde rijpingszaal liggen de kazen op houten planken. Ze worden regelmatig gekeerd en krijgen een beschermende laag, ook kaascoating genoemd. Na rijping, respectievelijk 6 weken voor de Flandrien Jong, 5 maanden voor Flandrien Gerijpt, 12 maanden voor de Flandrien Oud en 18 maanden voor de Flandrien Grand Cru, kan de kaas naar de winkel vertrekken.