Belgische vlag Belgische vlag
Sluiten

Lactosevrij,
dat is iets heel natuurlijks


Alle kazen van Flandrien Kaas zijn van nature lactosevrij.
Voor wie last heeft van lactose-intolerantie is dat belangrijk nieuws. Want het zal je maar overkomen dat het eten van producten die met melk bereid zijn, je allerlei vervelende lichamelijke klachten oplevert.

Voor wie niet met het verschijnsel vertrouwd is (prijs je gelukkig!), lijkt het misschien alsof lactosevrij een modeverschijnsel is, “weer zo’n vermageringsfenomeen”. En dan ontstaat al snel het gevoel dat die kaas niet lekker is, niet volwaardig, dat eraan gewerkt is. Gelukkig is dat onterecht.
Lactosevrij, dat is iets heel natuurlijks

Dat goede kaas op een authentieke, traditionele en ambachtelijke manier bereiden heel wat werk vraagt, dat klopt. Maar dat er manipulatie verbonden is aan het lactosevrij worden, klopt hoegenaamd niet.

Lactosevrij, dat is iets heel natuurlijks

Want lactosevrij, dat heeft enkel met tijd te maken.
Bij de bereiding van kazen wordt zuursel (een volledig natuurlijk product!) toegevoegd aan de melk. Dat zuursel zorgt ervoor dat alle lactase (die voor de lichamelijke klachten zorgt) na verloop van tijd afgebroken wordt.
Als we dus bij Flandrien Kaas nog steeds de tijd nemen om de kazen voldoende lang te laten rijpen, dan is dat niet alleen goed voor de smaak van onze kazen; het laat onze kazen ook toe om van nature lactosevrij te worden.

Lactosevrij, dat is iets heel natuurlijks
Het forceren van processen, het kunstmatig ingrijpen op het mooie natuurproduct dat kaas is, is nu eenmaal ons ding niet.
Lactosevrij, dat is iets heel natuurlijks
Daarvoor is onze liefde voor de kaas en het ambacht te groot. Noem ons in die zin nog lekker ouderwets. Kaas maken, dat doen we graag en dat kunnen we in alle bescheidenheid goed. Als kaasmakers blijven we graag bij onze leest. Want enkel dan kunnen we pure smaken afleveren, enkel dan kunnen we met fierheid over onze kazen blijven spreken, enkel dan zal de glimlach op onze (en hopelijk ook jullie) gezichten blijven verschijnen…
Scenery
Wist je dat...

Al onze kazen
lactosevrij zijn?

Alle Flandrien kazen zijn minstens zes weken gerijpt, waardoor ze van nature geen lactose meer bevatten.