Belgische vlag Belgische vlag
Sluiten

Vurig rood
van net over de grens


De Flandrien Kaasfamilie, die bestaat uit de ‘klassieke’ Jong, Light, Gerijpt, Oud en Grand Cru. En je wist het misschien nog niet, maar we hebben ook Flandrien Rouge in ons assortiment. Die vurige rode, die neemt best wel een bijzonder plekje in. In ons aanbod, én in ons hart.

Want als we eerlijk zijn, dan leunt die Flandrien Rouge het dichtst aan bij het DNA en de oorsprong van Flandrien Kaas. Voor wie het nog niet mocht weten: de naam Flandrien komt eigenlijk van de grensarbeiders die destijds de grens met Frankrijk overstaken om er de kost te verdienen. Tal van Vlamingen gingen werken in gemeenten als Wervicq-Sud, Halluin of iets verderop.

In Frankrijk dus, al wordt het onderscheid tussen ons land en Frankrijk in die streek minder gemaakt dan de landkaarten doen vermoeden.
Vurig rood van net over de grens

Want wie ooit al eens flirtte met de grens en de Catsberg of de Kemmel overstak, die zal er ongetwijfeld veel Vlaamse namen of klanken zijn tegengekomen. Dat ‘Vlemsch’, dat leeft er nog in de regio. Onlangs konden we in de media lezen dat Frans-Vlaanderen zelfs een app lanceerde om West-Vlaams te leren. Het is dus tegenwoordig hip om in die regionen het oeroude Vlaamse dialect te spreken!

Wel, net uit die regio stamt de mimolettekaas, een roodzuivelkaas die ontstond ten tijde van Lodewijk XIV. Die was verzot op de Nederlandse edammerkaas, maar wilde er een eigen Franse versie van maken. En dus werd er wortelsap toegevoegd aan de kaas en was de Franse oranje versie makkelijk te onderscheiden van de Nederlandse.

Vurig rood van net over de grens

Het hele verhaal inspireerde de Flandrien Kaasmakers om met het eeuwenoude recept van mimolette aan de slag te gaan. Flandrien Rouge is voor ons dan ook een ode aan tradities en vakmanschap, respect voor culinair erfgoed dat volgens ons bewaard moet worden. Meer nog, het zijn de mooie dingen des levens die moeten gekoesterd worden.
Alleen was de basis bij ons niet edammerkaas, maar wel goudse kaas. Ook wortelsap wordt tegenwoordig niet meer toegevoegd, maar de onderscheidende smaak is er wel des te meer.

Vurig rood van net over de grens
En dus noemen we hem voortaan ‘ons vurig rood’. Het vuur staat voor de passie en de koppigheid waarmee we met dit aloude recept aan de slag gingen. Het rode verwijst uiteraard naar de heel eigen kleur van de kaas, maar wie naar ons campagnebeeld kijkt, die zal besluiten dat ook wij al eens stiekem durven dromen van dat mooie buurmeisje van vlak over de grens…

Benieuwd? Proef de smaak van de grensstreek bij een speciaalzaak in je buurt.

Scenery
Wist je dat...

Al onze kazen
lactosevrij zijn?

Alle Flandrien kazen zijn minstens zes weken gerijpt, waardoor ze van nature geen lactose meer bevatten.