Want wie ooit al eens flirtte met de grens en de Catsberg of de Kemmel overstak, die zal er ongetwijfeld veel Vlaamse namen of klanken zijn tegengekomen. Dat ‘Vlemsch’, dat leeft er nog in de regio. Onlangs konden we in de media lezen dat Frans-Vlaanderen zelfs een app lanceerde om West-Vlaams te leren. Het is dus tegenwoordig hip om in die regionen het oeroude Vlaamse dialect te spreken!
Wel, net uit die regio stamt de mimolettekaas, een roodzuivelkaas die ontstond ten tijde van Lodewijk XIV. Die was verzot op de Nederlandse edammerkaas, maar wilde er een eigen Franse versie van maken. En dus werd er wortelsap toegevoegd aan de kaas en was de Franse oranje versie makkelijk te onderscheiden van de Nederlandse.
Het hele verhaal inspireerde de Flandrien Kaasmakers om met het eeuwenoude recept van mimolette aan de slag te gaan. Flandrien Rouge is voor ons dan ook een ode aan tradities en vakmanschap, respect voor culinair erfgoed dat volgens ons bewaard moet worden. Meer nog, het zijn de mooie dingen des levens die moeten gekoesterd worden.
Alleen was de basis bij ons niet edammerkaas, maar wel goudse kaas. Ook wortelsap wordt tegenwoordig niet meer toegevoegd, maar de onderscheidende smaak is er wel des te meer.
Benieuwd? Proef de smaak van de grensstreek bij een speciaalzaak in je buurt.