Samen feest vieren hoeft niet altijd complex te zijn
Geen zorgen, dat is nergens voor nodig. Voor wie niet over magische keukenvingers beschikt of gewoon voor pure smaak en kwaliteit wil gaan, is er nog altijd de klassieker onder de klassiekers: de kaasplank. Smaakvol, veelzijdig en eenvoudig samen te stellen. We geven je graag wat tips en inspiratie voor je smaakvolle kaasplank.
Zorg voor een goede mix aan smaken en texturen. Idealiter heb je minimum vier à vijf verschillende kazen op je plank met verschillende smaken die elkaar mooi aanvullen.
Zo vormen Flandrien Grand Cru en Flandrien Rouge bijvoorbeeld een mooi duo op elke kaasplank. De uitgesproken, maar zachte smaak van de Flandrien Rouge ligt perfect in balans met het zoute en krachtige van de Flandrien Grand Cru. Samen vormen ze een onweerstaanbare combinatie die elke kaasliefhebber zal bekoren.
Kazen krijgen graag het gezelschap van noten. Kies voor pecannoten, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, paranoten of amandelnoten. Wie liever voor iets zoeter gaat, kan de kazen ook combineren met fruit zoals verse vijgen en druiven, maar ook gedroogd fruit zoals dadels, abrikozen en rozijnen werken goed op een kaasplank.
En voor de fijnproevers is er nog de aromatische Durondeau-peer, een Belgische peer die perfect samengaat met blauwgeaderde kazen.
Ga je liever voor iets fris, denk dan aan stukjes appel, kerstomaatjes, radijsjes, waterkers, selder of komkommer. Ook honing, mosterd, pickles, augurken en zilveruitjes geven een kaastafel extra schwung.
Op zoek naar de kers op de taart? Kies dan voor verse groene kruiden zoals rozemarijn en tijm als afwerking van je kaasplank. De kruiden zetten meteen de deur open voor een bijhorende originele mocktail op basis van verse kruiden of een glas wijn om te serveren bij je kaascompositie.
Ben je bang dat niet iedereen van je gasten kaas lust? Neem dan wat vers gesneden salami, gedroogde ham en wat dips voor op je kaasplank. Presenteer het vlees op een feestelijke manier, rol het op of leg het in speelse driehoekjes zodat het meteen wat feestelijker oogt.
Hou je het liever nog eenvoudiger, snijd de kaas dan meteen in kleine blokjes en serveer ze als hapje bij een lekker biertje. Bij zachte, romige kazen horen lichte bieren (pils, witbier, fruitige en kruidige bieren). Bij kazen die sterk afsmaken kies je het best voor een trappist (dubbel of tripel), abdijbier of andere speciale bieren.
De kazen zien er overheerlijk uit als je ze serveert op een houten plank, leisteen of op rustiek aardewerk. Geef bij elke kaas een apart mes. Zo voorkom je dat de smaken zich vermengen.vVoorzie vlagjes met de namen van de kazen. Zo help je je gasten bij het kiezen.
Kaas als aperitiefhapje is natuurlijk niet hetzelfde als kaas met een lekker stukje brood als hoofdmaaltijd. Pas daarom zeker je hoeveelheden aan.
We geven je graag volgende richtlijnen mee:
• Kaas als hapje: 50 tot 100 g per persoon
• Kaasplank als maaltijd: 200 g per persoon
• Kaas als dessert: 100 g per persoon
Ontdek hier nog meer recepten en tips.
Koester de warme momenten met familie en vrienden.
Want samen zijn en genieten, dat is wat telt.
Smakelijk!