Belgische vlag Belgische vlag
Sluiten

Kaas, een gezonde en wondere speling der natuur

Bij Flandrien Kaas benadrukken we graag dat wij respect hebben voor tradities. Kaas wordt al eeuwen op een bepaalde manier gemaakt en daar willen wij niet van afwijken. Waarom? Niet alleen uit eerbied voor het verleden, ook omdat natuurlijk bereide producten de gezondste zijn. Hoe minder kunstmatige ingrepen, hoe beter.

Dat blijkt ook uit recent Australisch onderzoek naar een aantal producten in de supermarkt. Dit wees onder meer uit dat mensen die veel bewerkt voedsel eten, een derde meer kans hebben op hartziektes, beroertes of hoge bloeddruk.

Ons respect voor tradities

Neen, we willen hiermee niet het proces van anderen maken. We kunnen alleen naar onszelf kijken en daarbij nog maar eens benadrukken dat wij trouw blijven aan traditionele bereidingswijzen. Toen we goed tien jaar geleden startten met de bereiding van onze eigen kaas, was dat trouwens een van onze beweegredenen: we wilden tonen dat kaas maken wel degelijk nog ambachtelijk kon. En dat blijkt aardig te lukken.

Ook wij moeten natuurlijk voldoen aan de vraag van de markt en daarom voldoende kaas kunnen produceren. Daarvoor hebben we onze kaasmakerij en rijpingszaal in Wervik ook geprofessionaliseerd en ten dele geautomatiseerd. Alleen willen we de ziel van het kaasmaken nooit uit het oog verliezen. We willen zo dicht mogelijk bij het originele ambacht blijven. En dus harken onze kaasmakers inderdaad nog manueel door onze melk en doen we nog handmatige controles op onze kazen. Zodat we weten dat de kaas die onze kaasmakerij verlaat, ook top is.

Want makkelijk is het niet altijd. Kaas is en blijft het product van een natuurlijk fermentatieproces. En dus kan het ook al eens mis gaan. Het vraagt dan ook kennis en vakmanschap om zoveel en zo goed mogelijk in te schatten hoe de natuur op bepaalde omstandigheden zal reageren. Dat proces onder controle krijgen, dat kan je alleen met mensen die weten waarover zij spreken. Daarom zijn wij ook blij om gezegend te zijn met een sterke ploeg van gepassioneerde kaasmakers.

Tegelijk vormt dat complexe natuurlijke spel ook net de pracht van onze stiel. En als het dan nog eens lekkere en extra gezonde kaas oplevert, dan zie je ons alleen maar met de smile op het gezicht rondlopen in onze kaasmakerij…

Scenery
Wist je dat...

Wij in 2023 7 awards
gewonnen hebben?

Al jaren scoort Flandrien Kaas hoog bij de World Cheese Awards. In 2023 vielen we met maar liefst zeven kazen in de prijzen...