Belgische vlag Belgische vlag

Goud in eigen land


De afgelopen jaren hadden we het genoegen om met onze kazen meermaals bekroond te worden op de World Cheese Awards. Een fantastische erkenning, telkens opnieuw, wanneer een internationale vakjury overtuigd raakt van de kwaliteit van je levenswerk.

Toen dit jaar voor het eerst de Belgian Cheese Awards werden georganiseerd, stonden de zenuwen toch wat strak gespannen. Wat als we nu in eigen land niet in de prijzen zouden vallen? Was het niet veiliger geweest om ons enkel toe te leggen op het broodnodig verhogen van onze productie, in plaats van opnieuw onze nek uit te steken met deelname aan een nieuwe wedstrijd?
Goud in eigen land

Het afgelopen jaar was voor Flandrien Kaas namelijk erg hectisch. Door het toenemende succes boomde de verkoop van onze kazen. Heel fijn natuurlijk, maar het betekende ook dat we moesten blijven volgen. Van meet af aan hebben we gezegd dat de groei van ons bedrijf nooit ten koste mocht gaan van de kwaliteit van onze kazen.

Een uitbreiding van onze productie is dan ook minder evident dan het lijkt. Zeker als je weet dat wij onze kazen traditioneel langer laten rijpen dan onze concullega’s. Die langere rijping komt niet alleen de smaak ten goede, maar zorgt er ook voor dat al onze kazen lactosevrij zijn, maar dat wist je natuurlijk al.

Goud in eigen land

Zomaar wat meer gaan produceren, dat gaat dus niet. Als we onze kazen even sterk willen laten presteren, hebben ze gewoon ook tijd nodig. En dus zat er geen andere mogelijkheid op dan met extra Flandrien Kaasmakers aan de slag te gaan. Hetzelfde procedé, dezelfde zorg, maar gewoon meer. Gelukkig hadden we onze rijpingszaal al ‘op de groei’ gezet, waardoor er nooit plaatsgebrek ontstond bij het rijpen van die extra kazen.

Ondanks de stevige groeifase hebben we toch deelgenomen aan de Belgian Cheese Awards. Wie weet waar hij mee bezig is, moet bij wijze van spreken op elk moment van de dag voor de jury kunnen verschijnen.

En zo geschiedde. Het oordeel van de jury? Goud voor onze Flandrien Oud en zilver voor Flandrien Gerijpt. Awards die ons bijzonder veel plezier blijven doen. Zeker als de waardering uit eigen land komt.

Het stimuleert ons om te blijven doen wat we al jaren met hart en ziel doen: gewoon verdomd goede kaas maken.
Scenery
Wist je dat...

melk het liefst zacht behandeld wordt?

Hoe bruusker je met melk omgaat, hoe groter het risico dat er iets fout loopt bij het kaas maken. Melk verdient dus ons grootste respect en voorzichtigheid.