Flandrien Kaas scoort weer
op de World Cheese Awards
Afgelopen week vond in het Portugese Viseu opnieuw de verkiezing van de World Cheese Awards plaats. Dit is één van de grootste kaasevents ter wereld, waar kaasmakers, retailers en culinaire recensenten bij elkaar komen om meer dan 4000 kazen uit meer dan 40 landen te beoordelen. Elke kaasproducent kan een of meerdere kazen insturen die blind geproefd worden door een onafhankelijke jury. De World Cheese Awards worden dan ook het officieuze WK voor kaasmakers genoemd. Het leverde ons dit jaar zes medailles op.
Het inzenden van kazen is inmiddels een traditie geworden in de relatief korte geschiedenis van ons bedrijf. In 2014 stuurden we onze kazen voor het eerst in als een test en dat bleek meteen een schot in de roos te zijn. De Flandrien Oud scoorde meteen een medaille, een fijne opsteker voor beginnende kaasmakers. Het bewijs dat we een goede start genomen hadden en dat er wel plaats was voor een nieuwe kwaliteitskaas van bij ons. Sindsdien nemen we elk jaar deel aan de World Cheese Awards, en de teller van onze behaalde medailles staat inmiddels op 36.
Waarom we blijven meedoen? Niet omdat we zo’n competitiebeesten zijn, maar omdat het ons scherp houdt. Scherp om het minstens even goed te doen als het voorgaande jaar. Want onderschat de druk van zo’n kampioenschap niet. Je ‘lot’ in handen leggen van proevende professionals die dan een oordeel vellen over jouw kindje, het blijft een erg ongemakkelijk moment. En net daarom doen we het: omdat goede kaas maken nooit een routine mag worden. Elke dag opnieuw willen we kaas maken alsof er morgen een kampioenschap zou zijn.
We zien de behaalde medailles op de World Cheese Awards dan ook vooral als een beloning voor het aangehouden harde werk van onze ploeg die er elke dag staat.
Hoe fijn die internationale erkenning ook is, minstens even belangrijk is de waardering die we elke dag krijgen. Op de markt of in de kaaswinkel. Of van topchefs als Glenn Verhasselt, die verkozen werd tot Chef van het Jaar. Hij gebruikt al jaren Flandrien Grand Cru in zijn signature dish. Een heel mooi compliment voor kaasmakers als wij.
Dit gezegd zijnde roept de orde van de dag. Ons motto is ervoor te zorgen dat u weer elke dag lekkere kaas op uw bord krijgt. Daar kan u ons altijd op afrekenen, met of zonder World Cheese Awards.
En mocht je willen weten welke awards ons team dit keer binnenrijfde,
dit zijn ze allemaal op een rijtje:
Zilver:
Flandrien Oud
Flandrien Grand Cru
Flandrien Light
Flandrien Rouge Grand Cru
Brons:
Flandrien Rouge Jong
Flandrien Rouge Oud