Belgische vlag Belgische vlag
Sluiten

Duurzaamheid, het zit in ons, al langer dan vandaag…

Door de alarmerende berichten over de klimaatopwarming die steeds meer onze kant uitkomen, neemt de maatschappelijke aandacht voor duurzaamheid zienderogen toe. En dat is goed, want hoe spaarzamer we met de natuur kunnen omgaan, hoe beter. Want de wereld, die moet nog een eeuwigheid mee…

Duurzaamheid, het zit in ons DNA

Flandrien Kaas is al van in het begin erg bewust bezig met haar ecologische voetafdruk. Duurzaamheid voelt voor ons niet als een must, maar als een evidentie. Want in alles wat we doen, staat de natuur centraal.

Kaas is een natuurlijk product en we willen zo dicht mogelijk bij die natuur blijven. Technologie ondersteunt ons wel bij het kaas maken, maar de natuur forceren willen en kunnen we niet. Kaas maken is trouwens ook een te delicaat proces.

Duurzaamheid, het zit in ons DNA

Allerhoogste kwaliteit van lokale bodem

Die duurzame aanpak spoort ons aan om een aantal bewuste keuzes te maken.

Zo zijn we er bij Flandrien Kaas trots op dat onze kazen lokaal bereid zijn met melk van bij ons. Familiale melkveehouders uit West- en Oost-Vlaanderen en de Kempen leveren ons melk van de allerhoogste kwaliteit die aan verschillende strenge controles onderworpen wordt.

Elke dag leveren lokale topboeren ons hun beste melk. Die verse topmelk wordt onmiddellijk verwerkt tot kaas. We gebruiken onze melk dus meteen en stockeren hem niet.

Geen overproductie

Kaas maken, dat doen we bij Flandrien Kaas trouwens alleen op vraag van de klant. Op basis van verkoopprognoses beslissen we hoeveel bollen kaas we zullen maken. We zien er dus nauw op toe niet aan overproductie te doen. Zo vermijden we voedselverspilling.

Tot slot besteden we ook maximaal aandacht aan energiezuinigheid. Zo doen we bijvoorbeeld aan warmterecuperatie in de kaasmakerij en in onze rijpingszalen.

Het werk is natuurlijk niet af.

Het kan altijd beter; ook wij hopen de komende jaren nog stappen vooruit te zetten. Laat ons dat trouwens elk op ons eigen domein proberen.
Want als je alle kleine stappen bij elkaar optelt, raak je al een serieus eind vooruit…

Scenery
Wist je dat...

een koe tot dertig liter melk per dag produceert?

En dat wij 180 liter nodig hebben om een bol heerlijke Flandrien Kaas te maken?