Belgische vlag Belgische vlag
Sluiten

Proef Flandrien Kaas als een echte professional

Een heerlijk stuk ambachtelijke Flandrien Kaas laat niemands smaakpapillen onberoerd, maar met de juiste aanpak van proeverij wordt je genotservaring nóg intenser. Dankzij deze handige vuistregels voor het proeven van Flandrien Kaas haal je het onderste uit de kan en wordt je volgende kaas- en wijnavond een echt smaakfestijn.

Word een echte<br/> kaasconnaisseur

Creëer de ideale omstandigheden

Komt je Flandrien Kaas uit de koelkast? Dan is de eerste stap wellicht de moeilijkste van allemaal: wachten! Laat de kaas een half uurtje rusten. De smaak van kaas is namelijk op zijn best als hij op kamertemperatuur is. Verlucht ondertussen de ruimte waarin je gaat proeven, zeker als er andere geuren aanwezig zijn die de degustatie mogelijk verstoren. Weersta ook aan de verleiding om iets te snoepen of drinken, zodat je mond vrij is van andere smaken die met de aroma’s van de kaas interfereren.

Proef eerst met je ogen, vingers en neus

Zoals het proeven van wijn of bier, gebeurt het degusteren van kaas niet enkel met je tong. Een hoogwaardige kaas als Flandrien Kaas komt pas volledig tot zijn recht als je alle facetten ervan in je opneemt, en daarvoor heb je al je zintuigen nodig. Geef om te beginnen je ogen de kost. Door de kaas visueel te verorberen, verhoog je niet alleen de mentale anticipatie, maar schieten ook je speekselklieren in gang. Dit is niet onbelangrijk, want ons speeksel helpt je de smaken ten volle te proeven. Daarna neem je de kaas in beide handen, om de textuur, elasticiteit en zachtheid te voelen. Je merkt hier al de milde smeuïgheid van je zorgvuldig gerijpte Flandrien Kaas. Die komt nog een stapje dichterbij wanneer je de kaas vervolgens doormidden breekt: een voorname stap, want hierbij komen de aroma’s vrij die in het hart van de kaas liggen. Herken je het milde maar karaktervolle aroma van Flandrien Kaas? Ruik je de verschillen tussen Flandrien Jong, Gerijpt, Oud en Grand Cru? Tot slot volgt de kers kaas op de taart: het proeven. Geef maar toe: het was het wachten waard!

Word een echte<br/> kaasconnaisseur

Een kaastafel van de bovenste plank

Tijd om je kaasexpertise te delen met vrienden en familie. Kies je voor een blinde kaastasting of toch voor een kaastafel? En wat serveer je erbij? Met stokbrood, druiven en noten is niks mis, maar een delicatesse als Flandrien Kaas mag gerust geflankeerd worden met iets extra’s. Kies bijvoorbeeld eens voor een notenbroodje, rozijnenbrood, stukjes peer, zilveruitjes of verse vijgen.

Ook pruimenconfituur is ideaal, of maak gewoon zelf eens veenbessencompote of appelchutney, als het ietsje meer mag zijn. Je gasten (en hun smaakpapillen) gaan de avond niet snel vergeten! Sta jij straks bekend als de kaasconnaisseur van de familie? Verrijk je kennis met interessante kaasfacts en blijf op de hoogte van onze aanbiedingen op de website en Facebookpagina!

Scenery
Wist je dat...

een koe tot dertig liter melk per dag produceert?

En dat wij 180 liter nodig hebben om een bol heerlijke Flandrien Kaas te maken?