Toen we een goede tien jaar geleden het plan opvatten om zelf kaas te gaan maken, dan was dat een bewuste keuze.
Al decennia lang was onze familie actief in het verhandelen van kaas. We zorgden ervoor dat de rijke schat aan lokale en karakteristieke kazen hun weg vond naar de kaaswinkel, marktkramer of het warenhuis zodat iedereen kon meegenieten.
Tot er zich op een bepaald moment een zorgwekkende evolutie voordeed in het kaaslandschap: steeds meer ambachtelijke kazen dreigden van de kaart geveegd te worden. Daar zat schaalvergroting natuurlijk voor een groot deel tussen.
De productie van kazen werd er niet goedkoper op en steeds meer kaasmakers kozen ervoor opgenomen te worden in grotere, financieel sterkere en veiligere groepen. Begrijpelijke keuze, maar vaak zagen we dat dit ten koste ging van de authenticiteit van kazen. Er dreigde steeds meer eenheidsworst, of liever eenheidskaas te ontstaan.
Voor de familie Desmet was dit het signaal om het over een andere boeg te gooien.
Na jaren van kaashandel wilden we ons graag eens aan de andere kant wagen en zelf kaas gaan maken. Dat had te maken met een zekere nieuwsgierigheid en passie: zou zelf kaas maken wel lukken? En zouden we erin slagen een eigen smaak toe te voegen aan het rijke smakenpallet van de Belgische kazen?
Maar ook onze overtuiging zat er voor iets tussen: we wilden het mooie ambacht van het kaasmaken in België niet verloren laten gaan en bewijzen dat het mogelijk was om in ons land Goudse kazen te maken zonder het traditionele vakmanschap uit het oog te verliezen.
En dus zetten we in Wervik een kaasmakerij neer waar naast een deel automatisatie, ook nog een flink deel ambacht en vakmanschap centraal staan.
Kaas wordt bij ons nog bereid met gebruik van traditionele technieken. Zo wordt bijvoorbeeld bij Flandrien Kaas de melkwrongel nog ritueel en manueel doorharkt in de draineerbak zodat de kaas later extra smeuïg wordt. Voor wie niet thuis is in kaasmaken, kan dat een onbelangrijk detail lijken, maar voor ons maakt het een wereld van verschil.
Want het laat ons toe als vakmens nog het verschil te maken, om onze liefde voor en kennis van de stiel nog toe te passen en te laten resulteren in een kaas die anders smaakt dan de modale kazen.
En daar blijven we onze motivatie uit halen, daarvoor doen we het: omdat we met respect voor traditie ons vakmanschap willen blijven uitoefenen. Het is een bewuste keuze die we ook in de toekomst willen aanhouden. Verwacht van ons dus niet dat we nog twintig nieuwe kazen op de markt zullen zetten; we willen wat we doen, op een goede manier blijven doen.
Als we dus vakmanschap centraal zetten, dan doen we dat niet zomaar.
Vakmanschap zit in onze genen, het is een van de redenen waarom Flandrien Kaas ontstaan is.
En dat zullen we altijd blijven koesteren…