Het is een trend die de laatste jaren aan populariteit wint: kaas en thee combineren. In deze blog lees je meer over de degustatie van kaas en thee. Welke thee past het best bij Flandrien Jong? En welke zet het pittige karakter van Flandrien Grand Cru in de verf? We lichten ook toe hoe je het best te werk gaat om er een ware smaaksensatie van te maken.
Kaas en thee zijn een perfecte combinatie, geliefd bij menig foodpairingfanaat. Thee bevat namelijk – net als wijn – een hoog tanninegehalte. De bittere tannines binden zich aan de eiwitten en vetten in de kaas waardoor je die beter proeft. Dat effect wordt versterkt doordat de thee je mond opwarmt. De kaas benadrukt op zijn beurt diepere smaken in de thee. Let er daarom op dat de kaas en thee elkaar niet te fel overheersen. Een goede leidraad voor de combinatie van kaas en thee is om de kleur van de thee af te stemmen op de kleur van de bier- en wijnsoorten die je er normaal bij zou serveren.
Als je kaas en thee gaat combineren, bereid je je goed voor. Zet enkele theepotten klaar en laat elke theesoort lang genoeg trekken om de beste smaak te bekomen. Met flauwe thee wordt deze smaaksensatie geen succes. Leg de kaas een half uur vooraf uit de koelkast. Garnituur laat je deze keer maar beter zo, want die verstoort het samenspel van kaas en thee. Schenk je thee in een porseleinen theekopje of een theeglas met dubbele wand. Dan blijft die langer warm en komt de combinatie van kaas en thee beter tot zijn recht. Zorg er wel voor dat de thee niet te heet is, want dan gaat er veel smaak verloren.
Welke kaas en thee volgens jou het beste bij elkaar passen, hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur. Toch namen wij alvast de proef op de som en combineerden we onze kaas en thee.
Dit was het resultaat:
Geniet van deze unieke proeverij van kaas en thee!
Verwen je smaakpapillen met de perfecte combinatie van kaas en thee.