Belgische vlag Belgische vlag
Sluiten

5 tips voor een geslaagde kaas- en bieravond

Organiseer je een kaas- en bieravond? Dan helpen wij je graag op weg met de juiste tips en benodigdheden voor een gezellige, maar vooral lekkere avond! De juiste selectie kazen, de juiste garnituur én de juiste drank.

Kaas- en bieravond, 5 tips

1. Maak het gezellig

Een kaas- en bieravond organiseer je doorgaans voor een beperkt aantal gasten. Daardoor is een ronde of ovale tafel ideaal. Want dan zit je dicht bij elkaar – wat voor een intieme sfeer zorgt. Bovendien kan iedereen gemakkelijk aan al het lekkers. De tafelindeling kies je helemaal zelf: met of zonder tafelkleed, in felle of rustige kleuren, … Zet voor iedereen een plat dessertbord klaar, met links een kaasvorkje en rechts een kaasmesje.

2. Kies de juiste combinatie van kaas en bier

Het is belangrijk dat het bier goed bij de kaas past.
Zorg dat ze beiden ongeveer hetzelfde karakter hebben. Zo zijn Flandrien Gerijpt en Super 8 Flandrien bier een perfecte combinatie. En vraagt Flandrien Oud om een zwaarder bier zoals Duvel of abdijbier, terwijl Flandrien Grand Cru echt lonkt naar trappistenbier. Ben je gek op de zachte smaak van Flandrien Jong en Flandrien Light? Ga dan zeker voor een gewone pils of tafelbier. Of verras jezelf met een zoete kriek. Al die combinaties zijn een waar feest voor je tong. Zorg er zeker voor dat je genoeg Flandrien kaas in huis hebt: reken daarbij op 100 tot 200 gram per persoon.

Kaas- en bieravond, 5 tips

3. Maak je kaasplank aantrekkelijk

In het midden van de tafel komt de blikvanger van de avond: de kaasplank. Wist je trouwens dat alle Flandrien kazen zich daar perfect thuis voelen? Ze zijn immers allemaal gerijpt op houten planken. Op jouw kaasplank worden ze graag verwend met een beetje versiering: een stromatje of enkele druivenbladeren eronder, een handvol noten, fruit of rozijnen ertussen. Daarnaast geef je iedere gast een mandje met knapperig brood, een potje echte hoeveboter en een botermesje. Werk het geheel af met bloemen, kaarsen, … Eventueel in het thema van het seizoen of een feestdag.

4. Verwen ieders smaakpapillen

Kaas smaakt het beste als die ongeveer 20 °C is. Haal die dus een tweetal uur op voorhand uit de koelkast. Zo komen de aroma’s en smaken beter tot hun recht: van het zachte karakter van Flandrien Jong tot de pittige tinteling van Flandrien Grand Cru. Bier is dan weer ijskoud het lekkerst. Laat dat dus maar zo lang mogelijk in de koelkast staan. Hou altijd enkele flesjes binnen handbereik – in een ijsemmer of frigobox – zodat je je gasten constant in de watten kunt leggen.

5. Combineer Flandrien kaas met andere smaken

Bier en kaas passen ook perfect bij andere smaken. Voorzie bijvoorbeeld een vleesschotel met ham, paté, salami, … Of serveer een betoverende groentesalade of een heerlijke hummus. En sluit af met een zoet dessert – zoals cake, pannenkoek of chocomousse. Zo gaat iedereen met een voldaan gevoel naar huis. Je weet nu hoe je de perfecte kaas- en bieravond organiseert. Met Flandrien kazen en Belgische bieren natuurlijk! Aan de slag en … geniet ervan!

Scenery
Wist je dat...

Al onze kazen
lactosevrij zijn?

Alle Flandrien kazen zijn minstens zes weken gerijpt, waardoor ze van nature geen lactose meer bevatten.