We hebben wel allemaal die ene collega die elke middag kaas tussen z’n boterhammen heeft liggen. Niet zo verwonderlijk als blijkt dat gemiddeld 47% van de Belgen elke dag kaas eet. Ondanks deze hoge dagelijkse consumptie gaan we vaak onvoldoende liefdevol om met dit kwaliteitsproduct. Kaas maken vraagt tijd. Kaas eten evenzeer. Daarom deze ultieme kaastips. Zo heb je ook kaas gegeten van het degusteren van onze karaktervolle kaas.
Met de temperatuur van de koelkast heeft je kaas geen goede verstandhouding. Als een echte koukleum is kaas niet echt te vinden voor koude omgevingen. Daar droogt hij van uit en valt zijn rijpingsproces van stil. Bij temperaturen boven de twintig graden, begint kaas dan weer te zweten. Dat betekent verlies van vocht & vet en dus kwaliteitsverlies. Je kaas is je het meeste dankbaar wanneer je hem in de groentebak bewaart en ruim voor het eten op kamertemperatuur brengt.
Flandrien Kaas kan ook geraspt worden en geeft meer karakter en diepgang aan jouw bereidingen. Zoals met veel ingrediënten in de keuken is vers altijd beter dan 'uit het pakje'. Vers gemalen kaas smaakt beter en heeft een betere textuur. Gemalen kaas uit zakjes werd namelijk behandeld met toegevoegd zetmeel om samenklonteren te voorkomen en is daardoor minder lekker. Dat begrijp je wel. Eigenhandig raspen heeft dus de voorkeur. Naast het leuke, artisanale gevoel dat jij daarbij krijgt als chef-kok, krijgt de kaas vooral een extra shot zuurstof. Daardoor is hij voller van smaak. Voor ons raspt elke kaasliefhebber dus lustig zelf.
Misschien onze allergrootste tip. Elke goede kaas heeft een verhaal. Neem je tijd en luister ernaar. Hij heeft een stukje cultuur die hij graag met jou deelt. Voor de zevende symfonie van Beethoven ga je ook even zitten, toch? Kaas eten is beminnen. Als volwaardige maaltijd of net een cruciaal onderdeel ervan. Als dessert of gewoon, als guilty pleasure. Vergezeld van een goed glas wijn of bier en een rijkelijke portie vriendschap. Het is je gegund.