Wist je dat alle Flandrien kazen lactosevrij zijn, ook de jonge kazen?
Misschien boeit je dat niet, maar voor 15% van de bevolking is dat wel belangrijk nieuws…
De melk waar ambachtelijke kaasmakers zoals Flandrien Kaas mee aan de slag gaan, bestaat uit drie belangrijke bestanddelen: vet, eiwit en lactose. Die lactose wordt ook wel melksuiker genoemd.
In Azië kan het overgrote deel van de bevolking geen lactose verdragen, in onze contreien is zo’n 15% van de mensen lactose-intolerant. Een serieus deel van de Westerse bevolking heeft met andere woorden problemen om lactose in hun lichaam op te nemen.
Zij slagen er niet in om het enzym lactase aan te maken dat de lactose in melk afbreekt en ondervinden vervelende lichamelijke klachten als winderigheid of darmkrampen.
Neen, want bij het bereiden van kaas zorgt het toevoegen van zuursel aan de melk ervoor dat de lactose in de kaas na verloop van tijd afgebroken wordt.
Normaal gezien duurt het een aantal weken voordat alle lactose uit de melk verdwenen is waardoor kaaskenners gemakkelijkheidshalve zeggen dat het vooral langer gerijpte kazen zijn die probleemloos kunnen gegeten worden door mensen met lactose-intolerantie.
Flandrien Kaas is daar een beetje een buitenbeentje in, want zelfs onze jongste kazen komen pas na zes weken rijping op de markt, ruim voldoende om tegen dan al volledig lactosevrij te zijn. Onafhankelijke labotesten bevestigen dat trouwens.
Heb je dus geen lactose-intolerantie en ken je niemand in je omgeving die er last van heeft, dan mag je de inhoud van dit bericht voor 1 keer aan je voorbij laten gaan.
Behoren jij of je huisgenoten en vrienden wel tot die 15% van de bevolking die het moeilijk heeft met lactose? Schreeuw het dan maar van de daken: Alle Flandrien kazen zijn lactosevrij!