60 min.
4 pers.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Kook de aardappelen met schil in gezouten water tot ze gaar zijn (ongeveer 15-20 minuten). Giet af, laat ze afkoelen, pel en snijd ze in dunne plakjes.
Spoel vervolgens de preiwitten onder stromend water en snijd ze in dunne ringen. Smelt een klontje boter in een pan op middelhoog vuur en stoof de prei zachtjes aan. Kruid met peper en zout.
Versnipper de ui en pers de knoflook. Voeg deze samen met de witte wijn in een steelpannetje. Laat het mengsel op een middelhoog vuurtje inkoken tot de helft van het volume is gereduceerd. Voeg daarna de room toe en laat opnieuw inkoken tot je een dikke, romige saus hebt. Zet opzij.
Leg op elk sneetje gekookte ham een lepeltje gestoofde prei en rol ze op tot kleine rolletjes. Zet ook even opzij.
Vet een ovenschaal in met een beetje boter. Schik de hamrolletjes en plakjes aardappel mooi in de schaal, afwisselend of in lagen. Snijd de Flandrien Gerijpt in dunne plakjes en verdeel deze over de hamrolletjes en aardappelen. Kruid af met peper. Schenk de roomsaus gelijkmatig over de schotel, zodat alles goed bedekt is.
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat 15-20 minuten bakken tot de kaas gesmolten is en de bovenkant goudbruin kleurt.
Terwijl de tartiflette in de oven staat, snijd je de kerstomaatjes doormidden en hak je de lente-ui en peterselie fijn. Meng alles samen met de andere ingrediënten voor een frisse tomatensalade.
60 min.
4 pers.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Kook de aardappelen met schil in gezouten water tot ze gaar zijn (ongeveer 15-20 minuten). Giet af, laat ze afkoelen, pel en snijd ze in dunne plakjes.
Spoel vervolgens de preiwitten onder stromend water en snijd ze in dunne ringen. Smelt een klontje boter in een pan op middelhoog vuur en stoof de prei zachtjes aan. Kruid met peper en zout.
Versnipper de ui en pers de knoflook. Voeg deze samen met de witte wijn in een steelpannetje. Laat het mengsel op een middelhoog vuurtje inkoken tot de helft van het volume is gereduceerd. Voeg daarna de room toe en laat opnieuw inkoken tot je een dikke, romige saus hebt. Zet opzij.
Leg op elk sneetje gekookte ham een lepeltje gestoofde prei en rol ze op tot kleine rolletjes. Zet ook even opzij.
Vet een ovenschaal in met een beetje boter. Schik de hamrolletjes en plakjes aardappel mooi in de schaal, afwisselend of in lagen. Snijd de Flandrien Gerijpt in dunne plakjes en verdeel deze over de hamrolletjes en aardappelen. Kruid af met peper. Schenk de roomsaus gelijkmatig over de schotel, zodat alles goed bedekt is.
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat 15-20 minuten bakken tot de kaas gesmolten is en de bovenkant goudbruin kleurt.
Terwijl de tartiflette in de oven staat, snijd je de kerstomaatjes doormidden en hak je de lente-ui en peterselie fijn. Meng alles samen met de andere ingrediënten voor een frisse tomatensalade.
Chef Bart Desmidt stak de handen uit de mouwen voor gehaktballetjes met een Vlaamse twist!
25 min.
4 pers.
Witloof in de oven is zonder twijfel één van de meest legendarische Vlaamse klassiekers.
60 min.
4 pers.