Al enkele generaties is onze familie in de ban van kaas,
een edel geschenk van Moeder Natuur.
Met eerbied voor aloude tradities vervolmaken we ons
in de nobele kunst van het kaasmaken.
Niets laten we aan het toeval over, tijd doet de rest.
Kaas wordt al eeuwen op dezelfde manier gemaakt.
Het is een moeilijk, maar o zo mooi ambacht.
Die traditie mag niet verloren gaan.
Daarom houden we er bij Flandrien Kaas aan om de natuur nog zijn gang te laten gaan, met natuurlijke zuursels en stremsels, maar ook met voldoende tijd.
Kaas zit bij de familie Desmet in het bloed. Grootvader André reed met zijn bakfiets of triporteur Zuid-West-Vlaanderen rond om iedereen te laten genieten van kaas. Vader Jean-Pierre bouwde de groothandel verder uit tot een
bloeiende onderneming.
En Jan, die droomde er als kind al van om zijn eigen kaas te maken. En zo geschiedde...
Kwaliteit staat centraal bij alles wat Flandrien Kaas doet.
We produceren niet alleen in Wervik, we rijpen al onze kazen ook ter plekke. Bovendien laten we onze kazen ook langer dan gemiddeld rijpen, want dat levert
een extra karaktervolle kaas op.
In 1934 start André Desmet met een groothandel in kaas.
Met zijn triporteur, zeg maar een bakfiets, rijdt hij van huis tot huis en later van kaaswinkel tot kaaswinkel om mensen te voorzien van de lekkerste kazen.
Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, moet André zijn auto afstaan aan de Duitse bezetter en wordt hij ingeschakeld in de voedselbedeling. De kaashandel staat even on hold, maar kan na de oorlog heropgestart worden.
Tot eind de jaren zestig werkte André altijd van thuis uit aan de Speldenstraat in Wervik. Dan is het tijd voor een nieuwe stap: hij laat een magazijn bouwen in de Geluwestraat, op enkele honderden meters van het ouderlijke huis.
De handel groeit en bloeit,
ook wanneer zoon Jean-Pierre in het bedrijf komt.
Kaashandel Triporteur werkt dan al met een dertigtal mensen die kaasspeciaalzaken en marktkramers beleveren in het hele Vlaamse land (tot in Antwerpen) en een deel van Wallonië. In 1980 laat hij een eigen bedrijfspand optrekken
in thuisstad Wervik.
Als kind speelde Jan Desmet – soms tot ergernis van zijn papa – tussen de kazen. Het was dan ook de evidentie zelve dat hij als jong afgestudeerde meteen in het familiebedrijf stapte. Eerst als vertegenwoordiger op de baan, later als CEO.
Als jonge gast kriebelde het bij Jan Desmet al lang om zijn eigen ding te doen. En dan blijkt de drang om een eigen kaas te maken niet meer te houden… In 2012 verrijst de Flandrien Kaasmakerij.
Na een intense drie jaar durende zoektocht naar de juiste samenstellingen en verhoudingen van zuursels, stremsels en pekels ontstaat in 2013 de eerste kaas van de familie Desmet.
Flandrien Kaas is geboren!
Flandrien Kaas is nog maar 1 jaar bezig en het rijft al meteen zijn eerste World Cheese Award binnen! De komende jaren zullen er nog vele volgen...
In 2023 viert Flandrien Kaas zijn tienjarig bestaan. Tien mooie jaren die naar meer smaken...
Wat brengt de toekomst? Niemand die in een glazen bol kan kijken, maar wij zijn alvast ambitieus. Straks leggen we zonnepanelen op onze bedrijfsgebouwen, er zijn concrete plannen voor nieuwe kantoorgebouwen, ...