Al onze kazen zijn minimum zes weken gerijpt waardoor ze volledig lactosevrij worden. Je kan er dus zonder zorgen van genieten.
Hoe dat nu precies in elkaar zit, die lactose, dat leggen we je graag uit aan de hand van 5 eenvoudige vragen.
Naast mineralen en vitaminen bevat melk drie grote bestanddelen:
vet, eiwit en lactose.
Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd.
15% van de mensen zijn lactose-intolerant omdat ze het enzym lactase niet aanmaken waarmee lactose wordt afgebroken. Daardoor kunnen ze geen lactose opnemen in de bloedbanen en ontwikkelen ze een aantal klachten zoals darmkrampen en winderigheid.
Bij de natuurlijke bereiding van kaas wordt aan de melk ook zuursel toegevoegd. Dat melkzuursel gaat na verloop van tijd de lactose in de melk afbreken waardoor de kaas lactosevrij wordt.
Dat is een volledig natuurlijk proces.
Goudse kazen zoals Flandrien hebben een bepaalde rijpingstijd nodig vooraleer ze lactosevrij worden. Aangezien onze jonge kazen pas op de markt komen na zes weken rijping, zijn ook onze jonge kazen al lactosevrij. Uiteraard geldt dat ook voor onze oudere, langer gerijpte kazen.
Absoluut niet. De natuurlijke afbraak van lactose heeft geen enkele invloed op de smaak.