Belgische vlag Belgische vlag

Zelf kaas keuren: zo doe je dat

Kaas keuren is een vak apart. Een wetenschap, maar ook een kunst. En dat kun je thuis zelf proberen! In deze blog ontdek je hoe je dat doet. Zo geniet jij straks extra van elke kaas en herken jij de fijne nuances tussen de verschillende soorten: Jong, Oud, Grand Cru … jij haalt ze er meteen uit! Begin dus maar meteen te oefenen met kaas keuren.

Kaas keuren,<br/> zo doe je dat

Kaas keuren met je zintuigen

Kaas keuren doe je met je zintuigen. Alleen zo kun je kaas echt beoordelen. Eerst ga je de kaas bekijken want het uiterlijk bepaalt mee wat je proeft. De kleur vertelt alvast meer over de soort kaas. De tweede stap in kaas keuren is de structuur verkennen. Is de kaas brokkelig of zacht? Heeft de kaas gaten, en hoeveel dan? Nu neem je een stukje uit de kaas met een kaasboor. Door de weerstand bij het boren ontdek je meer over de hard- en stugheid van de kaas. Knijp het stukje kaas tussen je duim en wijsvinger. Zo voel je of de kaas stevig, plakkerig, romig of stug is.

Kaas keuren door te proeven

Het volgende zintuig bij kaas keuren is je reuk. Je ruikt het aroma dat tijdens de rijping ontstaat. Dat kun je vergelijken met het ruiken aan wijn voordat je een slok neemt. Nu komt het leukste en laatste deel van kaas keuren: de kaas proeven! Zo kun je de verschillende smaken onderscheiden. Met je tong neem je zuur, zout, zoet, bitter en umami waar. Tijdens het rijpingsproces van kaas worden de eiwitten gesplitst in zoet, bitter en umami. De mate waarin deze smaakcomponenten in de kaas voorkomen, bepaalt de smaak en de soort. Proef maar eens van Flandrien Jong en daarna van Flandrien Grand Cru. Het verschil is duidelijk.

Kaas keuren,<br/> zo doe je dat

Kaasmeesters en kaas keuren

Elke dag gaan onze kaasmeesters kaas keuren die het einde van het rijpingsproces heeft bereikt. Zo weten we of onze kaasbollen echt klaar zijn om naar de winkels te vertrekken en op jouw boterham of in jouw kaasgerecht te belanden. Want bij Flandrien Kaas hechten we ontzettend veel belang aan de juiste smaak en structuur van elke kaasbol die onze kaasmakerij verlaat. Door onze kaas te keuren, merken we elk verschil in geur, kleur, smaak en structuur op. Zo geniet jij altijd van een lekker blokje Flandrien Kaas! Begin zelf met kaas keuren en kies je favoriete Flandrien Kaas.

Scenery
Wist je dat...

Al onze kazen
lactosevrij zijn?

Alle Flandrien kazen zijn minstens zes weken gerijpt, waardoor ze van nature geen lactose meer bevatten.